DOHŇANY. Piaty ročník ochutnávky spojenej s vyhlásením výsledkov sa konal v Dome kultúrnych tradícií v Dohňanoch. Ako uviedol jeden z usporiadateľov Jaroslav Drienik, do súťaže bolo prihlásených rekordných 727 vzoriek od pestovateľov z celého Slovenska.
Vzoriek pribudlo
„Tento ročník bol suverénne najlepší. Podľa počtu vzoriek sme druhá najväčšia ochutnávka na Slovensku, čo je obrovský úspech,“ zhodnotil. „Pred piatimi rokmi sme začínali v Dohňanoch s 250 vzorkami nie najlepšej kvality. Za ten čas došlo k veľkému posunu. Tým, že ľudia majú možnosť dať si vzorky ohodnotiť, poučili sa z chýb, a to bol účel,“ skonštatoval.
Ako pravý páleničiar vie ohodnotiť i kvalitu. Tá podľa neho spočíva v správnej príprave kvasu, čo mnohí doposiaľ podceňujú. „Ak si pestovateľ dá tú námahu a založí kvas, mal by mať na zreteli, že hnilé ovocie, lístie či zemina do neho nepatria. Aj menej je niekedy viac,“ tvrdí rytier rádu destilátov, ktorý je veľkým milovníkom pálenky z bielych sliviek. Tento rok, bohužiaľ, rúrkami nepretečie. Postaral sa o to mráz, ktorý vyvolal veľa otáznikov aj u ostatných pestovateľov.
Zlato v čerešni
Garantom podujatia je už po piatykrát obecný úrad Dohňany. Podľa starostu obce Milana Panáčka bol tento ročník náročný najmä na zloženie komisií, ktorých pri uvedenom počte vzoriek muselo byť až sedemdesiat. Výnimočný bol najmä tým, že po prvýkrát bola udelená cena Zlatý destilát Púchovskej doliny.
„Som rád, že ochutnávka sa dostala do širšieho povedomia. Spoločné stretnutia majú vysokú kultúrnu úroveň, čo mnohí oceňujú. Ľudia z rôznych kútov Slovenska sa ku nám nechodia opiť, ale zabaviť sa a posúdiť kvalitu,“ tvrdí starosta, ktorý je nielen garantom podujatia, ale i súťažiacim. Po prvý raz získal zlato v odrode čerešňovica, ktorá je vraj dielom spoločného rodinného úsilia. „Aj keď dávam do súťaže viacero vzoriek, táto víťazná má jedinú chybu – strašne rýchlo sa míňa,“ dodal s úsmevom.
Klasika na dreve
Ocenenie Zlatý ovocný destilát Púchovskej doliny si za odrodu slivovica odniesol Pavol Majtán z obce Brestovec pri Myjave, ktorý bol na životný úspech mimoriadne pyšný. „Pri takej silnej konkurencii som to nečakal. Ani keď zaznelo meno Pavol, nedošlo mi, že by mohlo ísť o mňa. Spozornel som až pri priezvisku,“ netajil radosť šampión ochutnávky.
Pavol Majtán doposiaľ nevynechal v Dohňanoch ani jeden ročník. Do súťaže prihlasuje vždy viacero vzoriek. Víťazná slivovica bola z roku 2014, kedy bolo mimoriadne slnečno, čo sa odrazilo aj na kvalite kvasu. Vypálená bola v pálenici tradičnou metódou na dreve. Podľa odporúčania majstra Pavla je dôležité nechať ovocie úplne dozrieť, vtedy má najväčšiu cukornatosť. Dať ho do suda čisté a v pravý čas vypáliť.
Rada mužom
Nie všetci v Dohňanoch mohli byť víťazi. Porazený však nebol nik. Skúsenosť robí z ľudí majstrov. Jozefa Beňa z pestovateľskej pálenice v Partizánskom potešilo i 48-bodové hodnotenie za odrodu jablko, ktorú vypálil na plyne. Ako sám priznal, k dobrému destilátu má rovnaký vzťah ako ku krásnym ženám. V oboch prípadoch má pre mužov odporúčanie. V malom množstve je to liek, vo veľkom medicína.“